Orgonista: az orgonán játszó kántor, orgonaművész. Borgonista (kitalált fantázianév): a borkóstolókat megkomponáló, a borokat prezentáló személy. Borgonista: az a személy, aki a borélmények oratóriumát írja (a jó hangulatot és a minőségi borok, minőségi élményét nyújtja: Neked).

Vendég létszám minimum 14 fő, maximum 24 fő. Személyenként egy palacknyi mennyiségű borral számolok. Mivel 2 cl / fő egy tétel, ez 14-20-szal szorozva is pont elegendő ahhoz, hogy az illatok, aromák megfelelő kóstolási élményt adjanak. Ez utáni vissza-illetve összekóstolásra is marad még a borokból, a készletek erejéig lehetséges kóstolni, illetve a megmaradt borok hazavihetők.

Covid miatt teljesen érthető ez az igény, ám itt pont a személyesség a közös együtt töltött élmény veszik el. Többen próbálkoztunk (2020-ban) online borkóstolókkal: fiolákkal és borminták kipostázásával, ám az otthoni körülmények miatt ami kezdve a poharaktól a beszűrődő étel-illatokon át, a rossz minőségű videókapcsolatig szinte teljesen elveszítette az élmény-faktort. Bizonyos szempontból az online érdekes volt, de nem volt se rentábilis, se megismétlésre okot adó hangulatú se összetartó (kohéziós) erejű. Ezek miatt inkább a személyes borkóstolást preferálom. (Társaságra bízom, hogy beoltott vagy sem a baráti társaság, ez nekem nem okoz gondot. Én a 3. oltással is rendelkezem, ezt az applikáción tudom igazolni, és nem voltam Covidos).

A borkóstolók magyar nyelven történnek. Volt próbálkozás csak angol vagy külföldi személynek lefordítással megoldani az élmény-átadást és a borokról történő magyarázást, de nem volt tökéletes. Egyrészt a magyar nyelv nagyon szép szókinccsel bír, valamint a magyar nyelv árnyaltságait – ami jelen esetben a borok értékelésénél kifejezésében fontos –, azt nehezebb átadni pl. angol nyelven. Valamint magyar embereknek mutatok többnyire számukra ismeretlen nemzetközi borokat: megismertetni szeretném más fajtákkal is az embereket.

A borkóstolókra kizárólag péntek délutánonként 18-22 h-ig, vagy szombatonként vagy vasárnaponként 14-22 h-ig van lehetőség. Az utolsó kezdési időpont maximum 18 h. Előfordulhat, hogy telefonos, e-mailes egyeztetésre is szükség van. Amennyiben kihelyezett borkóstolást szeretnél: ezt csak Budapest közigazgatási területén tudok kóstolókat tartani. Helyileg nálad, melynek oka egyszerű: egy ilyen esemény sokkal lazább és kötetlenebb egy megszokott otthoni/irodai környezetben és a már általad ismert/kedvelt baráti/munkahelyi társasággal. Amennyiben egyénenként szeretnél részt venni, akkor fix helyszínen havonta 2x kerül megrendezésre borkóstoló, limitált módon max 24 fővel, jelenleg a Mokka Cornerben Ld. Aktuális borkóstolók

Alapvetően a már megszerzett gyakorlati tapasztalatom alapján választok borokat, de sok új tétellel is bővítem a saját borkóstolási ismeretanyagomat. A kiválasztott borok jobbára a Wine-Searcher 83+/100, valamint Robert Parker illetve ezen belül ma talán James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV 100 alapján. Általában a borok zöme: 89+/100-as és a Vivino 3,8+/5 értékelésének többnyire megfelelnek – az átlagosnál jobb, átlag feletti minőségtől a kitűnő szintig. Külön figyelem azt is, hogy lehetőség szerint magas minőségű vagy különleges országokból származó, ritka fajtájú borokat is kóstoljunk. Figyelek az igényeire, kívánságaira (amennyiben ezt előre jelezték, pl. tanninhangsúlyos, testes vagy könnyedebb borokra vágyik inkább a társaság).

Számos borkóstoló létezik. Leginkább a borboltok a saját szortimentjeikből tartanak kóstolót: ami logikus is, mert azonnal beszerezhetők, helyben akár megvásárolhatók is a kóstolta borok. Ma (2022-ben) átlagosan 12.000-16.000 Ft-os, vagy még magasabb árat szokás elkérni személyenként 6-8-10-12 boros tételes kóstolásnál. Nálam a személyek száma meghatározó, mert így a változatosság és kóstolás élménye teljes és ár-érték arányban megfizethetőbb lesz. Ezenkívül nem szeretek egyetlen vinotéka borkínálatara alapozni, némelyik országspecifikus, mások csak hazai borokkal foglalkoznak, ahol pedig szélesebb a kínálat, sokszor túlárazott vagy nekem csak átlagos minőségű borokkal találkozom. Szeretem én eldönteni, hogy milyen tételeket és kitől szerzek be. A kóstolás ára személyenként értendő, és az előre meghatározott létszámra kifizetendő. Ha kevesebben jönnek el, több bor marad kóstolásra: visszatérítés nem lehetséges, viszont a megmaradt borok mindegyike a helyszínen elfogyasztható vagy hazavihetők (fejenként egy palack).

A megrendelt borok kellő tárolása a vásárlás után az én felelősségem. Ezt itthon kellő hőmérsékletben, fénymentes helyen, fektetve tároloás. A szállítás gépjárművel vagy BKV-vel történik. A kihelyezett borkóstolás esetén a helyszínen szükségem lesz borhűtőre vagy hűtőre, ahol elfér a kellő mennyiségű palack – ezzel kérlek, számolj.

 1. Hazai fehérbor vakkóstoló: bármilyen hazai fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 2. Hazai-nemzetközi fehérbor vakkóstoló: bármilyen hazai és nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 3. Hazai-nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Chardonnay)fehérbor vakkóstoló: egyazon hazai és nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 4. Nemzetközi fehérbor vakkóstoló: bármilyen nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 5. Nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Rajnai rizling)fehérbor vakkóstoló: egyazon nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 6. Hazai vörösbor vakkóstoló: bármilyen hazai vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 7. Hazai-nemzetközi vörösbor vakkóstoló: bármilyen hazai és nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 8. Hazai-nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Merlot)vörösbor vakkóstoló: egyazon hazai és nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 9. Nemzetközi vörösbor vakkóstoló: bármilyen nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 10. Nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Syrah)vörösbor vakkóstoló: egyazon nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.

Horizontális vakkóstoló – egyazon évjárat más területekről (pl. 2017-es évjárat), külön igény esetén, egyeztessünk.

Többféle borkóstoló létezik. A legtöbbre időponttal lehet bejelentkezni, ahol előre közlik a borsorrendet. Fel lehet készülni, utána lehet nézni, melyek azok a borok, érdemes-e elmenni, megéri-e az árát vagy sem. Sőt, amennyiben valaki felismeri az adott bort a címkéről, már eleve nem objektívan áll hozzá, ítélete előre megfogalmazódik, akkor is, ha más borokkal össze tudja kóstolni. A vakkóstolón nem tudod, milyen borok várnak rád, így nagyban kell hagyatkoznod arra, hogy a Borgonista jó tételeket válogatott össze (ne aggódj, ez így lesz). Nincs előítélet, nem látod a palackot, csak azt, ami a poharadba kerül kitöltésre. Egymáshoz való viszonyítással és visszakóstolásokkal lehet a különbséget észrevenni. Természetesen az adott bor játékos kitalálása (pl. Ők nagyon tehetségesek), átbeszélése és bemutatása után az asztalra kerül a szóban forgó bor, és a rövid borjellemzést is prezentálom. Aki még sohasem volt vakkóstolón, mindenképpen érdemes kipróbálnia, mert különleges és tanulságos élmény kizárólag a saját érzékszerveidre hagyatkozva értékelni a sok különféle bort. Gondos utánajárással választom ki a borokat (több szempont alapján). Valamennyi a készlet erejéig visszakóstolható, elfogyasztható. (Vannak borkóstolók, ahol csak a 6×0,5 dl van benne az árban és nincs visszakóstolás sem). Összességében vége, immár a 30+ kóstoló megtartása után úgy látom, mindenképpen megéri a vakkóstoló az extra élmény és a sokféle bor kóstolóhatósága miatt.

Ismerkedés a vörös- vagy fehérborokkal: alapok, poharak, palackformák, világfajták, majd illat, íz, aromatika, mindez sallangmentesen, gyakorlatiasan, 2 cl kóstoló-tételekkel, vakkóstoló formában, a vezetett WSET L3 (felsőfokú) segédlete, illetve James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV 100 alapján.

A kellő hőfokon szállított borok érkezés után felbontásra kerülnek. Éppen ezért nekem minimum 1 órával a társaság érkezése előtt meg kell jelennem és a borokat le kell kóstolnom (szellőztetés, esetleges gyors dekantálás miatt). A sorrendet (minőség alapján) én határozom meg, részben nagyon sok bort ismerek és már kóstoltam előtte ezek zömét, valamint az íz, aromatika, testesség, alkohol fok, potenciál, az ami alapján a sorrendet felállítom. Ez egy szubjektív sorrend, a kóstoló lezárásával fénykép készül a borsorrendről, utána mindenki elrendezheti és beállíthatja a maga sorrendjét. A sorrend 90%-ban egyezni szokott a társaság véleményével, néhol pár tétel jobb, néhány rosszabb pozíciót érdemel ki. De nem ez a lényeg: hanem, hogy minél több félét ismerjetek meg és mindenki találjon magának megfelelő fajtát (kedvenc bort).

Amiről gondoskodom (viszem magammal):

 • Kóstolópoharak: viszek – a borkóstoló árában ez benne van (esetleges eltörés esetén: 1000 Ft / pohár költséget számítok fel.) Amennyiben szeretnél rendelkezni Te magad is jó minőségű kóstolópoharakkal, egyszer érdemes beruháznod rájuk (olvasd el a Legjobb boros kiegészítők oldalt). Kóstolópohár választási szempontok: kisebb legyen a száj része, mint amennyire öblös, teteje szűkül. Kb. 2-3 dl űrtartalmú, kb. 14-16 cm magas, vékony falú legyen – kristálypohár előnyösebb.
 • Dekantáló: hozok – A három évnél régebbi prémium vörösborok esetén szükséges lehet.
 • Bor levegőztető: lesz nálam – amennyiben több bort is dekantálni kellene, de nincs rá idő, ez kifejezetten hasznos.
 • Borkiöntő: van, 2 db – nem átlátszó borkiöntő, amibe a poharakban megmaradt, az el nem fogyasztott bort öntjük.
 • Tartalék bor: 1 palack mindig van pluszban – arra az esetre, ha valamelyik bor hibás lenne.
 • Olíva olaj tál: 2 db – ha nem lenne nálad megfelelő tálka.
 • Dropstop, bornyitó, boradagoló: elengedhetetlenek, mindig van nálam.

Amiről neked kell gondoskodnod:

 • Zárt tér, ahol elfér 14-24 ember: Jól szellőztethető, de szélmentes helyiség legyen (igazán jó kóstolót sem pincében, kertben, szabadban nem ajánlott tartani).
 • U alakban asztal(ok) és székek: pl. tárgyaló kifejezetten ideális választás, vagy ahol asztalfőn/vagy bárhol beláthatok mindenkit és a 14-24 fő kényelmesen le tud ülni. Illatok, szagok ne zavarják a kóstolót (pl. közben ne történjen főzés/sütés).
 • Természetes fény (de nem erős napfény) vagy fehér led lámpa fénye szükséges: meleg/sárga fény nem megfelelő.
 • Vizespohár: 14-24 db vagy bármilyen tiszta vizespohár – ez legyen nálad, nem viszek.
 • Szénsavmentes ásványvíz, csapvíz is jó, de legjobb az aktívszenes szűrt víz. Kizárólag szobahőmérsékleten, semmi esetre sem hűtött vagy szénsavas! Javasolt vízmennyiség: 1 személynek min. 1-1,5 l víz.
 • Bagett/ciabatta: vegyél – 5-10 db aznap vásárolt, friss, semleges ízvilágút. Mennyiség: 2 személynek 1 bagett/ciabatta.
 • extra szűz olívaolajat is vegyél. (ld. a Borkóstoló ellenőrzőlista PDF)

 • Lehetőleg a borkóstoló napján étkezz rendesen, de fűszermentesen (bors, csípős ételek kerülendők) és kiadósan. Kóstoló és az étkezés előtt teljen el min. 30 perc. Optimális 1 órával előtte enni. Ne egyen senki se csípőset se sajt/tojás/csokoládé (nyelven bevonatot képez, ízlelőbimbókat tompítja). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet te leszel elégedetlen, hogy kevésbé érzel ízeket, aromákat, pedig csak erre kellene figyelni).
 • Ne egyen senki se csípőset se sajtot/tojást, se csokoládét (nyelven bevonatot képeznek ezek és tompítják az ízérzékelést). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet.
 • Senki se parfümözze be magát aznap: golyós dezodor elég.
 • A borkóstoló előtt és közben lehetőség szerint mellőzzük a cigarettát/e-cigit min. 1 órával és a szünetekben is.
 • Ne moss fogat – kivételesen (se előtte, se utána, mert az alkohol felpuhítja a zománcot, amit a fluoros fogkrém lemarhat).
 • Betegen, náthásan (Covidosan pláne) ne gyere el: mert semmit sem fogsz kellően aromásnak és intenzívnek érezni, sőt ezzel mindenkinek ártasz. Inkább időben mondd le, és add át a helyed másnak.
 • Szemüveg: ha kell az olvasásodhoz, mert lesz játékos tippelés (ha nem akarsz nem veszel benne részt).
 • Covid-oltás nem szükséges: amennyiben úgy határoztok, én szívesen megtartom a kóstolót, nem számít, ki van oltva és ki nincs. Magam részéről 3. oltással is rendelkezem, ezt az applikáción tudom igazolni, és nem voltam Covidos.
 • 18 évet betöltött személy vehet részt a borkóstolókon (személyit ellenőrizzük).

Borok kiválasztása: Többnyire a WineSearcher, Decanter 83+/100 és Robert Parker-féle 100-as pontrendszer alapján 88+/100 illetve James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV 100 alapján. Többnyire 89+/100 pont besorolású borokat választok. Némely esetben Jancis Robinson 15+/20 pont vagy Vivino 3,8+/5 pontozást is figyelembe veszem. Leginkább a saját szempontjaim alapján, figyelve a kiválasztott kóstoló fajtára – csak olyat vásárolok, ami számomra is jó minőséget tükröz.

Borok kellő tárolása: hőmérséklet, fénymentes hely, fektetve stb.

Nekem minimum 1 órával előtte a többiek előtt meg kell érkezni és le kell kóstolnom a borokat (szellőztetés, sorba rendezés és a szükséges dekantálás miatt).

Helyiség, asztalok elrendezése, rendberakása, fények, megvilágítás, hőmérséklet stb. ellenőrzése.

Tárgyi feltételek ellenőrzése: kóstolópoharak, vizespoharak, bagettek, extra szűz olíva olaj kitöltése, szalvéták, kiöntők ellenőrzése.

4 órás kóstoló megtartása: Borok szakszerű prezentálása, kérdések megválaszolása, érdekességek, szakmai ismeretek megosztása az érdeklődőkkel.

Lehetőleg étkezz rendesen, de fűszermentesen (bors, csípős) és kiadósan. Kóstoló és az étkezés előtt teljen el min. 30 perc. Optimális 1 órával előtte enni. Ne egyen senki se csípőset se sajt/tojás/csokoládé (nyelven bevonatot képez, ízlelőbimbókat tompítja). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet.

Semleges ízvilágú kenyér/bagett személyek száma alapján kerül kiszámolásra + 1 extra szűz minőségi, de semleges hatású olíva olaj (kell hozzá 2 db kis tálka). De amúgy legjobb semmit sem enni, csak szénsavmentes vizet inni.

A kóstoló után közvetlenül min. fél liter mentes vizet igyál (ha teheted többet). Bármilyen jók is a borok, mindig sok vizet kötnek le a szervezetben. Ha nem iszol elegendő vizet a kóstolás közben, később előfordulhat fejfájás, kellemetlen érzés. A kóstolót követően bármit ehetsz, de nem javasolt a cukros ételt fogyasztani. Aznap este lefekvés előtt csak vizezett fogkefével moss fogat, fogkrém ne legyen rajta, mert lesikálja a savasodott fogakról a fogzománcot.

Átutalással a Megrendelés oldalon. Alanyi Adó Mentes, bruttó összeg. Amennyiben az időpont jóváhagyott lesz a részemről (vagy egyeztetünk előtte írásban), küldöm is a számlát. Fizetési rendszer: Stripe (teljesen biztonságos) rendszer.