Borajánló Hírlevél

Borgonista (kitalált fantázianév): a borkóstolókat megkomponáló, a borokat prezentáló személy. Borgonista: az a személy, aki a borélmények oratóriumát írja (boros tanácsadást, a jó hangulatot és a minőségi borok minőségi élményét nyújtja: Neked).

Heti hírlevél ahogy a nevében is van hetente egyszer kerül kiküldésre, néha ez hétfő, néha azon a napon amikor frissítenek/változtatnak az áruházláncok, szupermarketek az aktuális borkínálatukon.

Állandó: az Aldi, Auchan, Lidl, Tesco aktuális heti borkínálatából. Alkalmanként: CBA Prima, Coop, EcoFamily, Groby, InterSPAR, Klifli.hu, Metro, Penny, Reál. Ez utóbbi abban az esetben ha az állandó áruházláncokból nem található általam javasolt új bortétel.

Bizonyos borkereskedésektől és vinotékáktól szelektálom a már letesztelt és bevált, számomra kedves borokat a kóstolóimra, borajánlóimra. Kooperatív megállapodásra törekszem ezekkel a cégekkel, hogy kedvezményes kuponkódot tudjak biztosítani neked, és így jobb áron juss hozzá a kedvelt boraidhoz. Próbálom min. 5-10%-os kedvezményt elérni, amelyet egyébként egyedi vásárlóként nem(mindig) kapnál meg.

Miért éri meg a vinotékáknak? Azért várom (és egyben keresem) a vinotékák megkeresését, mert nyitott vagyok a kooperációra, mivel szándékosan csak a jó-kimagasló minőségű boraikat kóstoltatom, ami mindenki számára pozitív visszajelzéséket/vásárlásokat generálhat (win-win helyzet).

Online bortanácsadás

Ha magadnak vagy ajándékba szeretnél bort vásárolni és nem tudod mit vegyél, és nem elengedő a heti hírlevél borajánlója sem. Akkor írj rám és egyeztessünk, személyesen online segítek, úgy, hogy kikérdezlek, milyen stílus, ízvilágot szeretsz vagy keresel és ezek szerint javaslok, a legjobb szaktudásom és ismereteim alapján. Persze fontos az ár-érték is, ezt is figyelembe veszem, vagy ha tudod hogy vendégségbe vagy születésnapra szeretnél, és konkrétabb elképzelésed van ország, fajta, ár tekintetében az sokat jelent, ha nincs az sem baj, megoldjuk. Mindez a Borgonista chat oldalán privát üzenetként (max. 30 perc chat idő / havonta, személyenként az idők összeadódnak, nem nézem annyira percre pontosan de azért nem szeretném ha valaki visszaélne a bizalmammal s folyamatosan kérdésekkel bombázna).

Segítek, ha külföldön vagy és nem tudod milyen bort vegyél az áruházlánc borkínálatából. Hogyan? Leküldöd nekem a Messenger chaten a fotókat amilyen borok közül szeretnél választani és segítek. Természetesen nem mindig tudok azonnal írni, így jobb ha előbb írsz hogy most mész pl a Careforurba bortokat venni. Én megnézem, ha már kóstoltam akkor tudok azonnal segíteni, ha meg nem akkor utánanézek, melyik (max. 30 perc chat idő / havonta, személyenként az idők összeadódnak, nem nézem annyira percre pontosan de azért nem szeretném ha valaki visszaélne a bizalmammal s folyamatosan kérdésekkel bombázna).

ZÁRTKÖRŰ VIP borkóstolÓ

Hazánkban is több, mint 10-20 budapesti boros esemény (borfesztivál, borkóstoló stb). van. Ezek többségén jelen vagyok. Több esetben személyesen is segítek neked a saját borízlésed (vagy épp újdonságok bemutatásával) szerint javaslok neked borokat. Mivel 5 személyt tudok kellő figyelemmel kísérni és segíteni, többre fizikailag nem vagyok képes, így 5 fő felett várólista van, hogy ha valaki nem jön akkor ő lép a helyébe. Természetesen a belépő nincs az árban, ezt mindenki magának intézi (néha tudok csoportos kedvezményt intézni, de ez borfesztiváltól is függ). Hogy miért jó ez neked? személyesen foglalkozom veled és segítek dönteni (a VIP Borkóstoló csomag tagjai elsőbbséget élveznek).

A már a VIP Borkóstolóimon személyesen megismert tagokkal szoktunk közösen borokat rendelni külföldről. Oka egyszerű, nagyobb kedvezmény ha egy személy nevében rendelünk (többségében ez én vagyok), jó ár-érték arányú, nálunk nem beszerezhető prémium borok vásárlása. Gdrive alapján, előre átutalt összeg után, hozzám érkezik a rendelés amit nálam kell átvenni ilyen külföldi borkereskedések pl. Wine&co, 8wines.com stb.

Borkóstoló velem

 • Kóstolható bormennyiség (0,2cl/bor +a készlet erejéig)
 • 14-24 bor, a borok száma = személyek száma (max. 24)
 • Változó szortiment (20+ vinotékából szelektálok)
 • Megmaradt borokat hazavihetitek (1 palack / személy)
 • 10-féle borkóstoló típuson belül bármi lehet (vakkóstoló)
 • 6-10.000 Ft / fő (14-24 bor esetén sem változik az ár)

Borkóstoló másnál

 • 0,15 dl / bor / személy
 • 8-10-14 bor
 • Borászat vagy vinotéka saját szortimentje alapján
 • Megmaradt borokat a személyzet hazaviszi
 • Előre megmondják milyen borokat fogtok kóstolni
 • 12-16.000 Ft / fő (10-14 bor esetében az ár)

Egy borkóstolón a létszám minimum 8-10 fő, maximum 24 fő. Személyenként egy palacknyi mennyiségű borral számolok. Mivel 2 cl / fő egy tétel, ez 14-szal szorozva is pont elegendő ahhoz, hogy az illatok, aromák megfelelő kóstolási élményt adjanak. Ez utáni vissza-illetve összekóstolásra is marad még a borokból, a készletek erejéig lehetséges kóstolni, illetve a megmaradt borok hazavihetők. Várólista lehetséges, a VIP borkóstoló csomagban max 48 főt azaz 2 turnusban tartok borkóstolót. Időpont és a borkóstoló variációk a csoport szavazás függvényében változnak.

Covid miatt teljesen érthető ez az igény, ám itt pont a személyesség a közös együtt töltött élmény veszik el. Többen próbálkoztunk (2020-ban) online borkóstolókkal: fiolákkal és borminták kipostázásával, ám az otthoni körülmények miatt ami kezdve a poharaktól a beszűrődő étel-illatokon át, a rossz minőségű videókapcsolatig szinte teljesen elveszítette az élmény-faktort. Bizonyos szempontból az online érdekes volt, de nem volt se rentábilis, se megismétlésre okot adó hangulatú se összetartó (kohéziós) erejű. Ezek miatt inkább a személyes borkóstolást preferálom. (Társaságra bízom, hogy beoltott vagy sem a baráti társaság, ez nekem nem okoz gondot. Én a 3. oltással is rendelkezem, ezt az applikáción tudom igazolni, és nem voltam Covidos).

A borkóstolók magyar nyelven történnek. Volt próbálkozás csak angol vagy külföldi személynek lefordítással megoldani az élmény-átadást és a borokról történő magyarázást, de nem volt tökéletes. Egyrészt a magyar nyelv nagyon szép szókinccsel bír, valamint a magyar nyelv árnyaltságait – ami jelen esetben a borok értékelésénél kifejezésében fontos –, azt nehezebb átadni pl. angol nyelven. Valamint magyar embereknek mutatok többnyire számukra ismeretlen nemzetközi borokat: megismertetni szeretném más fajtákkal is az embereket.

A borkóstolókra egyeztetés szerint péntek, szombat, vagy vasárnap délutánonként 18-22 h-ig van lehetőség. Az utolsó kezdési időpont maximum 18 h. Amennyiben kihelyezett borkóstolást szeretnél: ezt csak Budapest közigazgatási területén tudok kóstolókat tartani. Helyileg nálad, melynek oka egyszerű: egy ilyen esemény sokkal lazább és kötetlenebb egy megszokott otthoni/irodai környezetben és a már általad ismert/kedvelt baráti/munkahelyi társasággal.

Alapvetően a már megszerzett gyakorlati tapasztalatom alapján választok borokat, de sok új tétellel is bővítem a saját borkóstolási ismeretanyagomat. A kiválasztott borok jobbára a Wine-Searcher 83+/100, valamint Robert Parker illetve ezen belül ma talán James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV 100 alapján. Általában a borok zöme: 89+/100-as és a Vivino 3,8+/5 értékelésének többnyire megfelelnek – az átlagosnál jobb, átlag feletti minőségtől a kitűnő szintig. Külön figyelem azt is, hogy lehetőség szerint magas minőségű vagy különleges országokból származó, ritka fajtájú borokat is kóstoljunk. Figyelek az igényeire, kívánságaira (amennyiben ezt előre jelezték, pl. tanninhangsúlyos, testes vagy könnyedebb borokra vágyik inkább a társaság).

Számos borkóstoló létezik. Leginkább a borboltok a saját szortimentjeikből tartanak kóstolót: ami logikus is, mert azonnal beszerezhetők, helyben akár megvásárolhatók is a kóstolta borok. Ma (2023-ban) átlagosan 14.000-18.000 Ft-os, vagy még magasabb árat szokás elkérni személyenként 6-8-10-12 boros tételes kóstolásnál. Nálam a személyek száma meghatározó, mert így a változatosság és kóstolás élménye teljes és ár-érték arányban megfizethetőbb lesz. Ezenkívül nem szeretek egyetlen vinotéka borkínálatara alapozni, némelyik országspecifikus, mások csak hazai borokkal foglalkoznak, ahol pedig szélesebb a kínálat, sokszor túlárazott vagy nekem csak átlagos minőségű borokkal találkozom. Szeretem én eldönteni, hogy milyen tételeket és kitől szerzek be. A kóstolás ára személyenként értendő, és az előre meghatározott létszámra kifizetendő. Ha kevesebben jönnek el, több bor marad kóstolásra: visszatérítés nem lehetséges, viszont a megmaradt borok mindegyike a helyszínen elfogyasztható vagy hazavihetők (fejenként egy palack). 2023-as ár: 8000-10000 Ft / fő-től.

A megrendelt borok kellő tárolása a vásárlás után az én felelősségem. Ezt itthon kellő hőmérsékletben, fénymentes helyen, fektetve tárolás. A szállítás gépjárművel vagy BKV-val történik. A kihelyezett borkóstolás esetén a helyszínen szükségem lesz borhűtőre vagy hűtőre, ahol elfér a kellő mennyiségű palack – ezzel kérlek, számolj.

 1. Hazai fehérbor vakkóstoló: bármilyen hazai fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 2. Hazai-nemzetközi fehérbor vakkóstoló: bármilyen hazai és nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 3. Hazai-nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Chardonnay)fehérbor vakkóstoló: egyazon hazai és nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 4. Nemzetközi fehérbor vakkóstoló: bármilyen nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 5. Nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Rajnai rizling)fehérbor vakkóstoló: egyazon nemzetközi fehér (száraz)bor variációja lehet benne.
 6. Hazai vörösbor vakkóstoló: bármilyen hazai vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 7. Hazai-nemzetközi vörösbor vakkóstoló: bármilyen hazai és nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 8. Hazai-nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Merlot)vörösbor vakkóstoló: egyazon hazai és nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 9. Nemzetközi vörösbor vakkóstoló: bármilyen nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.
 10. Nemzetközi vertikálisegyazon fajta bortípus (pl. Syrah)vörösbor vakkóstoló: egyazon nemzetközi vörös (száraz)bor variációja lehet benne.

Horizontális vakkóstoló – egyazon évjárat más területekről (pl. 2017-es évjárat), külön igény esetén, egyeztessünk.

10-féle borkóstoló típus

Többféle borkóstoló létezik. A legtöbbre időponttal lehet bejelentkezni, ahol előre közlik a borsorrendet. Fel lehet készülni, utána lehet nézni, melyek azok a borok, érdemes-e elmenni, megéri-e az árát vagy sem. Sőt, amennyiben valaki felismeri az adott bort a címkéről, már eleve nem objektívan áll hozzá, ítélete előre megfogalmazódik, akkor is, ha más borokkal össze tudja kóstolni. A vakkóstolón nem tudod, milyen borok várnak rád, így nagyban kell hagyatkoznod arra, hogy a Borgonista jó tételeket válogatott össze (ne aggódj, ez így lesz). Nincs előítélet, nem látod a palackot, csak azt, ami a poharadba kerül kitöltésre. Egymáshoz való viszonyítással és visszakóstolásokkal lehet a különbséget észrevenni. Természetesen az adott bor játékos kitalálása (pl. Ők nagyon tehetségesek), átbeszélése és bemutatása után az asztalra kerül a szóban forgó bor, és a rövid borjellemzést is prezentálom. Aki még sohasem volt vakkóstolón, mindenképpen érdemes kipróbálnia, mert különleges és tanulságos élmény kizárólag a saját érzékszerveidre hagyatkozva értékelni a sok különféle bort. Gondos utánajárással választom ki a borokat (több szempont alapján). Valamennyi a készlet erejéig visszakóstolható, elfogyasztható. (Vannak borkóstolók, ahol csak a 6×0,5 dl van benne az árban és nincs visszakóstolás sem). Összességében vége, immár a 30+ kóstoló megtartása után úgy látom, mindenképpen megéri a vakkóstoló az extra élmény és a sokféle bor kóstolóhatósága miatt.

Ismerkedés a vörös- vagy fehérborokkal: alapok, poharak, palackformák, világfajták, majd illat, íz, aromatika, mindez sallangmentesen, gyakorlatiasan, 2 cl kóstoló-tételekkel, vakkóstoló formában, a vezetett WSET L3 (felsőfokú) segédlete, illetve James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) + OIV 100 alapján.

Kinek? Csoportoknak, társaságoknak, legénybúcsúra (14-24 főig), a Te otthonodban, tárgyalóban, irodában, stb. (Bp-en). Mikor? Péntek, szombat vagy vasárnap du/este általában 18-22h közt. Mi a folyamata? Ti válasszátok ki, hogy melyik borkóstoló típus érdekel. Ti határozzátok meg mennyit szántok rá fejenként. Én megveszem a legjobb beszerzési áron (nem keresek rajta), kiszállítom a borokat és megtartom a borkóstolót. Viszem a borospoharakat és a boros eszközöket is. Nektek tárgyi és személyi feltételektől kell csak gondoskodni.

A kellő hőfokon szállított borok érkezés után felbontásra kerülnek. Éppen ezért nekem minimum 1 órával a társaság érkezése előtt meg kell jelennem és a borokat le kell kóstolnom (szellőztetés, esetleges gyors dekantálás miatt). A sorrendet (minőség alapján) én határozom meg, részben nagyon sok bort ismerek és már kóstoltam előtte ezek zömét, valamint az íz, aromatika, testesség, alkohol fok, potenciál, az ami alapján a sorrendet felállítom. Ez egy szubjektív sorrend, a kóstoló lezárásával fénykép készül a borsorrendről, utána mindenki elrendezheti és beállíthatja a maga sorrendjét. A sorrend 90%-ban egyezni szokott a társaság véleményével, néhol pár tétel jobb, néhány rosszabb pozíciót érdemel ki. De nem ez a lényeg: hanem, hogy minél több félét ismerjetek meg és mindenki találjon magának megfelelő fajtát (kedvenc bort).

Amiről gondoskodom (viszem magammal):

 • Kóstolópoharak: viszek – a borkóstoló árában ez benne van (esetleges eltörés esetén: 1000 Ft / pohár költséget számítok fel.) Amennyiben szeretnél rendelkezni Te magad is jó minőségű kóstolópoharakkal, egyszer érdemes beruháznod rájuk (olvasd el a Legjobb boros kiegészítők oldalt). Kóstolópohár választási szempontok: kisebb legyen a száj része, mint amennyire öblös, teteje szűkül. Kb. 2-3 dl űrtartalmú, kb. 14-16 cm magas, vékony falú legyen – kristálypohár előnyösebb.
 • Dekantáló: hozok – A három évnél régebbi prémium vörösborok esetén szükséges lehet.
 • Bor levegőztető: lesz nálam – amennyiben több bort is dekantálni kellene, de nincs rá idő, ez kifejezetten hasznos.
 • Borkiöntő: van, 2 db – nem átlátszó borkiöntő, amibe a poharakban megmaradt, az el nem fogyasztott bort öntjük.
 • Tartalék bor: 1 palack mindig van pluszban – arra az esetre, ha valamelyik bor hibás lenne.
 • Olíva olaj tál: 2 db – ha nem lenne nálad megfelelő tálka.
 • Dropstop, bornyitó, boradagoló: elengedhetetlenek, mindig van nálam.

Amiről neked kell gondoskodnod:

 • Zárt tér, ahol elfér 14-24 ember: Jól szellőztethető, de szélmentes helyiség legyen (igazán jó kóstolót sem pincében, kertben, szabadban nem ajánlott tartani).
 • U alakban asztal(ok) és székek: pl. tárgyaló kifejezetten ideális választás, vagy ahol asztalfőn/vagy bárhol beláthatok mindenkit és a 14-24 fő kényelmesen le tud ülni. Illatok, szagok ne zavarják a kóstolót (pl. közben ne történjen főzés/sütés).
 • Természetes fény (de nem erős napfény) vagy fehér led lámpa fénye szükséges: meleg/sárga fény nem megfelelő.
 • Vizespohár: 14-24 db vagy bármilyen tiszta vizespohár – ez legyen nálad, nem viszek.
 • Szénsavmentes ásványvíz, csapvíz is jó, de legjobb az aktívszenes szűrt víz. Kizárólag szobahőmérsékleten, semmi esetre sem hűtött vagy szénsavas! Javasolt vízmennyiség: 1 személynek min. 1-1,5 l víz.
 • Bagett/ciabatta: vegyél – 5-10 db aznap vásárolt, friss, semleges ízvilágút. Mennyiség: 2 személynek 1 bagett/ciabatta.
 • extra szűz olívaolajat is vegyél. (ld. a Borkóstoló ellenőrzőlista PDF)

 • Lehetőleg a borkóstoló napján étkezz rendesen, de fűszermentesen (bors, csípős ételek kerülendők) és kiadósan. Kóstoló és az étkezés előtt teljen el min. 30 perc. Optimális 1 órával előtte enni. Ne egyen senki se csípőset se sajt/tojás/csokoládé (nyelven bevonatot képez, ízlelőbimbókat tompítja). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet te leszel elégedetlen, hogy kevésbé érzel ízeket, aromákat, pedig csak erre kellene figyelni).
 • Ne egyen senki se csípőset se sajtot/tojást, se csokoládét (nyelven bevonatot képeznek ezek és tompítják az ízérzékelést). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet.
 • Senki se parfümözze be magát aznap: golyós dezodor elég.
 • A borkóstoló előtt és közben lehetőség szerint mellőzzük a cigarettát/e-cigit min. 1 órával és a szünetekben is.
 • Ne moss fogat – kivételesen (se előtte, se utána, mert az alkohol felpuhítja a zománcot, amit a fluoros fogkrém lemarhat).
 • Betegen, náthásan (Covidosan pláne) ne gyere el: mert semmit sem fogsz kellően aromásnak és intenzívnek érezni, sőt ezzel mindenkinek ártasz. Inkább időben mondd le, és add át a helyed másnak.
 • Szemüveg: ha kell az olvasásodhoz, mert lesz játékos tippelés (ha nem akarsz nem veszel benne részt).
 • Covid-oltás nem szükséges: amennyiben úgy határoztok, én szívesen megtartom a kóstolót, nem számít, ki van oltva és ki nincs. Magam részéről 3. oltással is rendelkezem, ezt az applikáción tudom igazolni, és nem voltam Covidos.
 • 18 évet betöltött személy vehet részt a borkóstolókon (személyit ellenőrizzük).

Borok kiválasztása: Többnyire a WineSearcher, Decanter 83+/100 és Robert Parker-féle 100-as pontrendszer alapján 88+/100 illetve James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín: 1-15 | aroma: 1-25 | test, struktúra: 1-25 | benyomások együttesen: 1-35) +vagy az OIV 100 alapján. Többnyire 89+/100 pont besorolású borokat választok. Némely esetben Jancis Robinson 15+/20 pont vagy Vivino 3,7+/5 pontozást is figyelembe veszem. Leginkább a saját szempontjaim alapján, figyelve a kiválasztott kóstoló fajtára – csak olyat vásárolok, ami számomra is jó minőséget tükröz.

Borok kellő tárolása: hőmérséklet, fénymentes hely, fektetve stb.

Nekem minimum 1 órával előtte a többiek előtt meg kell érkezni és le kell kóstolnom a borokat (szellőztetés, sorba rendezés és a szükséges dekantálás miatt).

Helyiség, asztalok elrendezése, rendberakása, fények, megvilágítás, hőmérséklet stb. ellenőrzése.

Tárgyi feltételek ellenőrzése: kóstolópoharak, vizespoharak, bagettek, extra szűz olíva olaj kitöltése, szalvéták, kiöntők ellenőrzése.

4 órás kóstoló megtartása: Borok szakszerű prezentálása, kérdések megválaszolása, érdekességek, szakmai ismeretek megosztása az érdeklődőkkel.

A fentiek összesen: 20.000 Ft

Lehetőleg étkezz rendesen, de fűszermentesen (bors, csípős) és kiadósan. Kóstoló és az étkezés előtt teljen el min. 30 perc. Optimális 1 órával előtte enni. Ne egyen senki se csípőset se sajt/tojás/csokoládé (nyelven bevonatot képez, ízlelőbimbókat tompítja). Az értékelő borkóstolásánál minden efféle félrevezetheti az ízlelőbimbókat és eltereli a figyelmet.

Semleges ízvilágú kenyér/bagett személyek száma alapján kerül kiszámolásra + 1 extra szűz minőségi, de semleges hatású olíva olaj (kell hozzá 2 db kis tálka). De amúgy legjobb semmit sem enni, csak szénsavmentes vizet inni.

A kóstoló után közvetlenül min. fél liter mentes vizet igyál (ha teheted többet). Bármilyen jók is a borok, mindig sok vizet kötnek le a szervezetben. Ha nem iszol elegendő vizet a kóstolás közben, később előfordulhat fejfájás, kellemetlen érzés. A kóstolót követően bármit ehetsz, de nem javasolt a cukros ételt fogyasztani. Aznap este lefekvés előtt csak vizezett fogkefével moss fogat, fogkrém ne legyen rajta, mert lesikálja a savasodott fogakról a fogzománcot.