Száraz Krisztián – ChrisDry

Borgonista és a borok

 • 2011 óta borászati tudósító vagyok: hazai borászati sajtótájékoztatók rendszeres jelenlévő tagja.
 • 2011-ben Borkollégium révén Bevezetés a borkóstolóba, majd alapfokú (WSET L1), majd középfokú (WSET L2) elvégzése után kis kihagyással (az elméleti tanulás terén) 2020-ban CEWI felsokfokú (WSET L3) borszakértői gyakorlati vizsgát szereztem.
 • Rendszeres látogatója vagyok a hazai és nemzetközi boros rendezvényeknek: Vinitaly, VieVinum, VinCe Budapest, Budapest Borfesztivál, Rosália, Vinagora, Winelovers-rendezvények, Borjour, IFDT, Takarékszövetkezeti Borversenyek stb. több mint 90+ különféle boros rendezvényen voltam eddig mint tudósító, borszakértő.
 • A kedvenc borászatokat Facebookon/Linkedinen is ahogy tehetem: követem és legfontosabb magyar és nemzetközi borászati csoportokban aktív tag vagyok + borászati pályázatírásban is tudunk segíteni.
 • Vince Magazin és Borsmenta vendég borszakértői zsűritagja.
 • 2021-ben zsűri tag voltam a Hungarianwines Interwine: a nevezett magyar nyelvű borászati oldalakat véleményeztem, tanácsokat adtam.
 • Hungarianwines get-together Top-100 hazai prominens borértője közt.
 • Személyesen kóstoltam nemzetközi bortúráim alkalmával az összes hazai borrégión túl: Európa, Ázsia és Afrika számos híres borászati régiójában is jártam (pár példa a kedvencek közül: Burgundia, Elzász, Andalúzia, Puglia, Toscana, Burgenland), de olyan kisebb borrégiókban is jártam bort kóstolni, mint Thaiföld, Jordánia, vagy az Azori-szigetek.
 • Decanter, Wine Spectator valamint a hazai VinCE Magazin, egyéb borászati szaklapok, újságok és online kiadványok rendszeres olvasója, vásárlója vagyok. Továbbá az összes fontos borászati könyv rendszertelen olvasója (The World Atlas of Wine, Wine Folly Magnum Edition, The Wine Bible stb. és nem utolsó sorban Dr. Mészáros Gabriella borászati tankönyvei és számos magyar és angol borászati könyv és online + e-book olvasója vagyok.
 • Vivino Magyarország 1-3. hely: mivel valóban sok bort kóstolok (havi 150-250).
 • Keresőoptimalizálásban a legjobb szakemberek között (ez a főállásom), és borászati keresőoptimalizálásban pedig 60+ borászatnak adtam már tanácsot (legismertebb: Jancis Robinson MW).
 • Facebook oldalon (közel 22.000+ követőm van) és itt olvashatsz boros tippeket, cikkeket a borfesztiválokról, helyekről ahol borokat kóstoltam általánosságban. Valamint a privát (azaz zárt) Facebook csoportban online borkóstoló csomagban részvevők vannak (Online személyre szabott bortanácsadás +Jöhetsz velem borfesztiválokra kóstolni (max. 5 fő) +Boros kiegészítők vásárlási tanácsadása. +Online borajánló – külföldön is. +VIP hírlevél csomag, mindez zárt Facebook csoportban.
 • Covid-19 harmadik oltással rendelkezem, ezt az applikáción tudom igazolni.

kérdéseitek A borokról és rólam:

1995-tól, akkor még édes borok voltak terítéken, mi tagadás bulikon még vörösboros kóla is. 2003-tól tudatosabban csak minőségi, főként száraz borok felé vettem az irányt. Többségében vörösborokat kóstolok.

Igen, 2011-ben Borkollégium révén Bevezetés a borkóstolóba, majd alapfokú (WSET L1), majd középfokú (WSET L2) elvégzése után kis kihagyással (az elméleti tanulás terén) 2020-ban CEWI felsokfokú (WSET L3) borszakértői gyakorlati vizsgát sikeresen teljesítettem angol nyelven.

Minden borkóstolón megkérdezik. Erre az a válaszom, hogy melyik ország, fehér vagy vörös? Régen excelben írtam, de amióta megtaláltam a Wine-Searchert, azt használom, értékelésem dokumentálására pedig a Vivino-t. Leginkább a vörös száraz borokat kultiválom előszeretettel, és az adott ország honos fajtáit keresem. Rengeteg dokumentált különféle bor kóstolása után (Vivino): Burgundia nagy favorit (mind a fehér Chardonnay, mind a Pinot Noir), vagy az Osztrák Sauvignon Blanc és Chardonnay is nagy kedvenc. De szinte minden országból, ahol életemben eddig kóstoltam, vannak kiemelkedő borok – és nagy csalódások is.

Igen, általában a helyi borokat megkóstolom, vinotékákban vagy szupermarketekben biztos leragadok a borok előtt és szemezgetek belőlük – itt jön be a címke ismereti tudás, de persze jól jönnek a boros applikációk is segítségnek – legalábbis hozzávetőlegesen támpontot adnak.

Mivel a tannin- és alkoholhangsúlyos borokat nem nagyon kedvelem, hanem csak az egyensúlyban lévőket, így Burgundia egyelőre megunhatatlan számomra. Szinte minden országból fel tudok sorolni nagy kedvencet és teljes csalódást. Talán Chile lenne az (és akkor már Argentína, Uruguay is) amit jó lenne személyesen is bejárni, hiszen volt alkalmam ebből a régióból jó pár ikonikus bort megkóstolni, melyek már majdnem tökéletesnek bizonyultak.

Nem egy eddig, bár sok közel járt hozzá, és sok helyen azért anyagilag nem engedhettem meg magamnak anno a drágább borok megkóstolását. Domaine de La Romanée-Conti: Grands-Échezeaux Grand Cru 2008. volt nálam 100/100 pontos. De sorban ezután több chilei nagyágyú is van, ami 98-96 pontokat ért el nálam.

Gyerekkorom óta pontoztok pl. IMDB-n is már vagy 6000+ filmet, vagy épp sci-fi műveket. Robert Parker-féle 100-as pontrendszer + OIV áll hozzám közelebb. Ezen belül ma talán James Suckling árnyalt 100-as pontrendszere (szín + aroma + test + struktúra + a benyomások) +Konstantin Baum pontozási kritikái. Persze ott van Jancis Robinson 20-as listája is, ami ugyancsak jó, ám nekem egyszerűbb a 100-as lista: árnyaltabb és 2011-óta ezt használom. Amit még nagyra tartok az a Decanter magazin szakmai hitelességű borbírálata, mivel többen kóstolják vakon egymástól függetlenül ugyanazt a tételt és a végén átlagolják a pontokat és az lesz a Decanter magazin végső értékelése. Ezek mellett persze ott a Wine-Searcher és a Wine Enthusiast, Delectable, Tim Atkin, Falstaff stb. is. De mindenekelőtt az én saját véleményem a döntő, amit nem nagyon befolyásol az, hogy ki mit ír róla. Ismeretlen bornál, borvásárlásnál, lényegesnek gondolom, hogy a fenti borkritikusok általános ítélete lényeges. A Vivino-n leginkább szakértőket követek (MW-k, MS-ek, WSET L3-on végzettek): akik már akár több ezer bort kóstoltak, így széles körű viszonyítási alapjuk van. Az ő értékelésüket veszem hitelesebb vizsgálódási kiindulópontnak.

Jó kérdés, többnyire nem lehet úgy nézni az árukat, hogy ez 5x drágább, akkor az elvárásaink szerint ez most 5x jobb bor lesz. Ahogy Dr. Mészáros Gabriella igen tisztelt tanárnőm is mondta, a jó bor önmagában nem értékelhető, csak összehasonlítható (minden viszonyítás kérdése). Erre jók a borfesztiválok vagy a borkóstolók. A borok többsége vagy tannin- vagy alkoholhangsúlyos (vörösborokról beszélek), egyensúlyban lévő borról ritkábban találkozom, és harmónia szóval csak különleges esetekben tudom illetni a kóstolt tételt. Ahhoz, hogy igazi felejthetetlen borélmény legyen: nem kell nagyon drága bort vennünk, csupán tudunk azt, hogy nekünk mi ízlik igazán (ennek kiderítésére jók a borfesztiválok, ahol befizetünk egy fix összeget és sokat tudunk lekóstolni). Ehhez nagyon sok kóstolással és tapasztalattal kell rendelkezni, én is még csak most ismerkedem sok nemzetközi helyi borfajtával. Kóstoltam már 2000 Ft-os nemzetközi elég jó vörösbort és kóstoltam 50.000 Ft-os vörösbort is, ami 10-edét sem érte – szerintem. De a fehérborokban és a pezsgőkben is vannak nagy ár-érték ingadozások.

Változó: ez lehet szupermarketből, vinotékákból vagy online borboltokból vagy személyesen. Egyelőre úgy vásárolok, hogy az átlagár jól kijöjjön és vele a borkóstolóra eljönni vágyó is csak az ár-érték arányban a lehető legjobbat kapja. Ma már sok vinotékából lehet online is rendelni. Nem az a fontos, hogy minden bor a 14 fős vagy akár a 24 fős kóstolón mind mindenkinek tökéletesen megfeleljen (bár ez is lehetne egy cél), de ha már egy borkóstoló alapján el tudja dönteni mit érdemes majd keresnie a vinotékákban vagy szupermarketben, az lényeges előrelépést eredményez.

Változó, némely borkóstoló, borfesztivál után egy jó pár napig nem kívánok semmilyen alkoholt. Általában 1-2 felnyitott palack mindig van otthon. Boros készletem kb. 50-70 palacknyi borból áll, ezek rotálódnak (kb. 90%-ban); a „maradék”, azaz a legjobb tételek különleges alkalmakra vannak eltéve. Igazából kóstolni szeretek, nekem ehhez pár korty is elég. Mivel nem köpöm ki a bort, mindenből 1-2 kortyot le is nyelek, így max. egy borfesztiválra kb. 30-40 kortyra vagyok „hitelesítve” (a legvégén a kedvencből iszom egy decit és ennyi nekem elég is). Rendszeresen kóstolom a különféle borokat, havonta nagy átlagban kb. 30-féle tételt kóstolok. Azt hiszem, a legtöbb 420 tétel volt egy hónap alatt (2 borfesztivál és +2 külföldi út folytán).

Rendszeres látogatója vagyok a hazai és nemzetközi boros rendezvényeknek: Vinitaly, VinCe Budapest, Budapest Borfesztivál, Rosália, Vinagora Borgála, Winelovers-rendezvények, Borjour, IFDT, Takarékszövetkezeti Borversenyek stb. valamint számos vidéki borászati és több mint 80+ különféle boros rendezvényen voltam eddig. Ezen borfesztiválok során számomra addig ismeretlen, remek borokat is kóstoltam (pl. uruguayi Tannat, Argentin Torrontes stb.). A Vinitaly is nagy élmény volt Veronában (2014-ben és 2022-ben), szeretnék eljutni a ProWein-ra is egyszer, ami a világ legnagyobb boros rendezvénye. Persze immáron 17 éve járok borfesztiválokra – hazaira és nemzetközire egyaránt –, sok különleges borélményem volt, ezt szinte számolni sem tudom; szerencsére 2011-től a Vivino-ban vezetem a jó borokat, néhányukat azóta is rendszeresen keresem, vásárolom.

Igen, ezeket is kóstolom időnként. A Rozékat nem igazán kedvelem, talán életemben, ha 10 nagyon jó rozét kóstoltam (többség is Provence-ből volt), pedig nyáron és ősszel szoktam kóstolgatni. Édes borokkal nem vagyok nagyon kibékülve. Nagy segítséget nyújtottak újfent Dr. Mészáros Gabriella tanórái, ahol tudatosítani kellett, hogy Tokaj mekkora nagy kincs nekünk. Ilyen jellegű, természetesen édes, minőségi fehérbor alig található meg máshol a világban: a francia Sauterns régóban, a németeknél a Trockenbeerenauslese a csúcs édesbor (TBA), Kanadában pedig a valódi jégbor az egyedülálló. A portóiakat is szeretem (erősített borok), ám ezekben már az igazi élményekhez ki kell nyitni a pénztárcát és ha választani kell, akkor inkább száraz vörösbort veszek (többnyire nemzetközit). Pezsgőkből is kóstoltam már 100.000 Ft feletti évjáratos pezsgőket, igazán remek tételek is vannak, de nem kóstoltam annyit, hogy ebben nagy tapasztalatom legyen és nekem a pezsgő, prosecco stb. a szánsavassága miatt nem a szívem csücske. Ezekben is sok nálam szakavatottabb előadó és szaktekintély van: pezsgőben pl. Fütő Bea. De ettől függetlenül szeretem és sokat relatíve kóstoltam is és vannak hazai és nemzetközi kedvenceim is.

A sört nem igazán kedveltem soha, van egy sörkóstolókat tartó barátom, ő mutatott számomra is érdekeseket. Ha nagyon nincs nyáron fröccs, akkor maradok az IPA-nál és az angol vonalnál, de elismerem, hogy már sörben is vannak igencsak remek hazai sörök, igaz ez sem az olcsó kategória. Töményet igen ritkán iszom, esetleg néha whiskyt. Voltunk Skóciában whisky-kóstolón, ami igazán csodás élmény volt, de utána kb. 1 hónapig semmilyen alkoholt (bort sem) ittam, kívántam. Néha egy-egy nagyon csúcs kategóriás rum még terítéken lehet (évente egyszer-egyszer).

Egy jól elkészített Kékfrankos vagy egy jó Furmint nagy kedvenc. Somlót és Tokajt különösen szeretem, Fekete Béla borai, vagy Györgykovács Imre borai (élő legendák), ahogy a legnagyobb ikon, Szepsy is (érdekesség azért, hogy vörösbor a fókuszom, ám a top 3 hazai kedvenc borászom fehérbor készítő). Sok remek fiatal borász van, akik nemzetközi szinten is jó úton haladnak. A gyengébb nem közül pl. Sebestyén Csilla, Árvay Angelika is nagy alázattal és szerénységgel dolgozik és sok Juniborásszal együtt igencsak lenyűgöző borokat alkotnak. Véleményem szerint jó az irány, persze sok még a tanninhangsúly, főleg Villány és Szekszárd területén, de a borfesztiválokon mindig látom, hogy sokan újra (vagy még mindig) ezt keresik és szeretik.

2013 januárjától tartok baráti körökben borkóstolást, komolyabban szervezetteket meg 2018 óra. Jó edukálni az embereket, látni, hogy felcsillan a szemük, hogy rátalálnak kedvenc szőlőfajtájukra. Én is tanulok minden kóstolón, az emberek reakcióiból, hogy ki mit szeret, mik az új tenderek, tendenciák, közízlések. Meglepően sokan egész jól ismerik mindenféle boros tanfolyam nélkül is a hazai borokat, és vannak, akik egész sok nemzetközi ismertebb faját kóstoltak már. Azonban olyat is láttam, hogy vannak borászok, akik a szomszéd falu borosgazdájának borain és a környéki borokon kívül alig, nemzetközi borokból pedig szinte semmit sem kóstoltak. Szóval a fő cél, hogy menj be a vinotékába vagy szupermarketekbe és keresd azt ami neked kedves, merd levenni a polcról az addig ismeretlen bort. A borok nagy része 70-80% amit én is kóstoltam nem élményfaktor: a „jó volt” kategória. Az igazi borélmény nem feltétlenül ár függő, csak tudni kell jól keresni és dönteni.

Fontos, hogy egyazon személy ne kóstolja ugyanazt a bort, ha újra eljön egy borkóstolómra – ezért külön táblázatot vezetek, ki mit kóstolt, hogy mindig más borokat kapjon, vagy legalább más évjáratot.

Bízom benne, hogy a borkóstolóim neked is élményt nyújtanak.


„Lényeges, hogy az ember rátaláljon a kedvenc borára és az ő saját ízlésére – mi is az ami neki jó.”

Borgazmus

„Mindig van nagyobb élvezetű bor és mindig van hova fejlődni – mindenkinek.”

„Minden borkóstoló és társaság más és más. Egyénenként és csoportonként változó, kinek mi tetszik – de ez így a jó. Mindig érdekes és pozitív visszajelzések vannak, mindenki újabb élményekkel gazdagodik, és ez nem feltétlenül csak a prémium borokra vonatkozik”. – Borgonista

12+

év

150+

borfesztivál

220+

szőlőfajta

590+

borrégió

10300+

bor kóstolása